AU INCEPUT LUCRARILE LA CFF - MOCANITA CIRCULA!! 
Guvernul Romaniei a reactionat pozitiv fata de situatia Caii Ferate Forestiere din Viseu de Sus si, drept rezultat, s-au promis fonduri considerabile pentru DEMARAREA LUCRARILOR de reconstruire a liniei. In semn de multumire si de dragul turistilor care vin sa o viziteze, locomotiva Krauss 763.193 si-a REPUS IN MISCARE rotile, pentru prima data dupa marea catastrofa, joi 14 august. De atunci, s-au efectuat plimbari in fiecare weekend cu Mocanita, pe traseul ramas practicabil (aprox.8 km) - pana la locul unde se efectueaza lucrari.

Va multumim!

Poza: Primul tren dupa inundatii - Krauss 763.193, la "Fabrica 3", inaintea portiunii unde calea ferata a ramas fara terasament

[ 57 comentarii ] ( 2034 afișări )   |  legături similare
Povestioara despre Mocaniță 
Povestioara despre Mocaniță

Valea Vaserului, frumoasa Prințesă a Munților Maramureș si Stăpâna până nu demult a Mocăniței, stă împietrită-n vreme, îngrijindu-și rănile mai adânci ca niciodată, pricinuite de mânia norilor care și-au golit vreme de câteva ceasuri, toată apa adunată din țara vecină.
A rămas singură, nebătută de piciorul omului, sfâșiată de văi cu podurile sfărâmate, dar mai ales cuprinsă noaptea de o asurzitoare tăcere, brăzdată altădată doar de lătratul liniștitor al câinilor de la stânele de oi maramureșene.
Toate s-au întâmplat într-o zi de sambătă, la sfârșit de vară, când potopul s-a abătut asupra ei și câtă Singurătate o s-o mai cuprindă, nimeni nu știe. Știe doar că slujitorii ei cuminți, dintre care cel mai credincios, așteaptă vindecarea ei! Cine poate fi acea slujitoare la fel de tăcută și cuminte alta decât Mocănița, care cu ochi mari și mirați, cu vagoanele atârnate în spatele ei bătrân de atâta vreme și bătut tot de atâtea drumuri, privește înmărmurită și neputincioasă la ceea ce i s-a putut întampla Stăpânei sale.
Așteaptă și acum tristă și singuratecă, ea, mica Mocăniță, într-o gara la fel de mică, sperând într-o plecare care o sa vină odată și odată. Când? Nu se știe! Doar voi, călătorii turiști o mai puteți ajuta, venind atunci cand puteți, mângâind-o și încurajând-o, aici pe peronul pietruit acum o sută de ani, și care așteaptă să fie cu atâta drag călcat în picioare, de către voi, sincerii, fidelii și netemătorii drumeți prin Valea Prințesei.
Vă mai așteaptă și acum Mocanita doar s-o vedeți, căci a pleca spre slujire Prințesei de pe Vale, deocamdată nu-i cu putință.

09 August 2008, Vișeu de Sus

Ecotours S.R.L
Ioana Coman
[ 10 comentarii ] ( 840 afișări )   |  legături similare
VIZITATI CFF VISEU DE SUS! 
Chiar pe peronul din fata garii, stau pregatite sa-si intampine simpatizantii 2 locomotive cu abur, completate de o cisterna, un truc si alte 3 vagoane. Pana la reluarea activitatii, puteti admira si fotografia cele doua Mocanite (Krauss si Resita) ramanand solidari cu Calea Ferata Forestiera ce ne purta pana in celalalt capat al Vaii Vaserului.

Va asteptam cu drag!

[ 11 comentarii ] ( 653 afișări )   |  legături similare
COMUNICAT DE PRESA 
Comunicat de presă, marți 29 iulie 2008, 10:00

- După ce în Maramureș a dominat în ultima săptămână prevalent o vreme poioasă, o ruptură de nori a generat de sâmbătă, 26.07. 2008, la prânz inundații dezastruoase în Valea Vaserului. A fost de asemenea surprins și un tren cu tracțiune pe abur pe drumul său de întoarcere de la Făina la Vișeu de Sus. Puțin înainte de stația Bardău a rămas garnitura blocată în grohotișul unui mal. Cei aprox. 200 de pasageri (printre care și mulți străini) au fost însoțiți de personalul trenului și conduși până la cele mai apropiate cabane (Bardău, Cozia, Făina) unde au trebuit să înnopteze.

- Personalul din celula de criză constituită din Inspectoratul de Situații de Urgență, Poliția Română, Poliția de Frontieră, Poliția Sanitară, medici și persoane de la stația Ambulanță Maramureș-Vișeu de Sus și voluntari, Jandarmeria, Salvamont, Conducerea Companiei R.G.Holz și a firmei Nova Artis au organizat imediat activități de ajutorare. Prioritar a fost asigurarea sinistraților cu alimente și medicamente; în același timp s-a derulat evacuarea, în special a copiilor și vârstnicilor cu ajutorul elicopterelor și pompierilor. Până luni, 28 iulie au putut fi evacuați toți turiștii, nimeni fiind grav rănit. Organizarea de ajutor, și pentru localnicii din zonă, s-a desfășurat bine. Mulți turiști au mulțumit personal pentru sprijin și buna îngrijirea acordată.

- Catastrofa naturală nu a fost prevăzută. Până la prânz nu a existat nici un semnal că râul Vaser va crește dramatic. O astfel de ruptură de nori (furtună), care a durat mai multe ore, nu s- înregistrat în ultimii 60 de ani.

- Daunele căii ferate sunt majore. Nenumărate poduri sunt distruse, multe sectoare de linie au rămas suspendate sau terasamentul înlăturat de ape. Drumurile dintre Vișeu de Sus și Valea Scradei și Valea Peștilor au fost de asemenea afectate și până la un anumit punct impracticabile.

- Din partea Societății Căii Ferate, a Parcului Natural "Munții Maramureșului" și a autorităților locale se manifestă dorința, ca această cale ferată forestieră din Vișeu de Sus (ultima cale ferată forestieră din România), nu în ultimul rând datorită importanței sale turistice, să fie reconstruită. Pentru acestă muncă dificilă, cu costuri însemnate, sperăm la un ajutor și din străinătate. Deja s-a promis sprijin din Elveția și Germania. Organizarea proiectului internațional de ajutor pentru reconstruirea Căii Ferate Forestiere Vișeu de Sus se derulează pe parcursul acestor zile.Biroul de Turism ECOTOURS S.R.L


[ 12 comentarii ] ( 423 afișări )   |  legături similare
CATASTROFA NATURALA pe Valea Vaserului 
Avand in vedere situatia dramatica creata de inundatiile de pe Valea Vaserului si urmarile lor dezastruoase, trenul cu abur Mocanita nu va mai circula pentru o anumita perioada de timp. Vom reveni cu informatii noi pe masura ce ele apar. Va multumim pentru intelegere.

[ 12 comentarii ] ( 716 afișări )   |  legături similare

Înaine