Valea Vaserului - Raul Vaser - Wasser - Viseu de Sus
Home page   Contact informations   Partners  
  Ecotours Turism Zona Stiri Rezervari  
 

ECOTOURS

Str. Cerbului Nr. 5
In Gara CFF denumita si Gara Mocanitei
Tel: 0040 262 35 35 35
Fax: 0040 262 35 33 63
Email: info@ecotours.ro
435700 - Viseu de Sus
Maramures - Romania

 

VISEU DE SUS

Apus de soare pe Vaser Traditii de Craciun
Port popular

Date istorice
Oras ateptat pentru prima oara in 1365 in «Diplomele maramuresene » culese si ingrijite de dr.Ioan Mihalyi de Apsa, in care se face mentiunea ca imparatul Ludovic I a daruit voievodului de Maramures, Barc, si celor trei frati ai sai, mosiile de la Cuhea, cele doua Visae, Moiseiniu(probabil Moiseiul de astazi), Borsa si cele doua Saliste.Aceasta fiind prima atestare documentara a orasului.

Legenda
Aparitia vechei localitati a Viseului este legata de o legenda teribila : «un taietor de lemne impreuna cu copilul lui au ajuns in padure, au doborat un brad si la un ,moment dat o bucata din lemn l-a lovit pe copil omorandu-l.Tatal a hotarat ca bucata de lemn care i-a omorat fiul sa constituie altarul unei mici biserici pe care intr-adevar a construit-o in jurul careia s-a format comunitatea de boieri din aceasta zona ».

Etnii
In 1773 apar primii sasi (numiti in zilele noastre zipseri) in Maramures, din zona Zips(Slovacia de astazi).Zipserii sunt o comunitate de origine gemana.Aceasta comunitate a fost adusa de Maria Teresa si imparatul Iosif, in ideea de a organiza exploatarea si transportul masei lemnoase de pe Valea Wasserului in oras. Timp de 150 de ani acesti taietori de lemne au stat la baza organizarii exploatarii forestiere din zona prin semnarea unui contract cu puterea imperiala austriaca. Acest contract continea promisiunea zipserilor de a taia si transporta masa lemnoasa de pe Valea Wasserului.
In sec. al XVIII-lea in Viseu apar si primii maghiari, dar numarul lor in anul 1900 nu a depasit 1000 de locuitori.In 1966 numarul lor va fi de 1545. Ei aveau scoli, functii administrative si au cultivat traditiile si obiceiurile ramase pana in zilele noastre.Majoritatea erau avocati, medici, farmacisti. In prezent traiesc aproximativ 660 de locuitori de nationalitate maghiara.
In jurul anului 1750 vor patrunde grupuri numeroase de evrei din Galitia. Inainte de al doilea razboi mondial in Viseu existau 4000 de evrei acestia fiind trimisi in lagarele din Germania. La ora actuala au mai ramas doar patru evrei si un cimitir parasit.

Muzeul orasului
In decembrie 2003 s-a inaugurat deschiderea primului muzeu a orasului Viseu de Sus. Epozitia cuprinde 750 de obiecte si exponate. In sala de istorie se gasesc diverse documnte referitor la primele atestari ale orasului.
In oraselul Viseu de Sus nu exista constructii istorice sau arhitectonice. Intr-o plimbare veti descoperii insa cate ceva. In centru se afla fostul conac boieresc, astazi sediul Primariei, muzeul si trei biserici mari: biserica ortodoxa cu cupolele ei caracteristice, biserica greco - catolica din lemn si biserica romano-catolica a minoritatii germane. Unele stradute amintesc de vechiul oras Viseu de Sus locuit de evrei. Din pacate sinagoga a fost demolata in anii ’70. Intersant de vizitat e si vechiul cartier german ,,Zipserei“, situat pe partea cealalta a raului. Sus pe deal, numit si ,,Podori“ se afla cimitirul german/maghiar (catolic) si cel evreiesc. De aici se vede orasul si Muntii Rodnei.

Traditii de Craciun Traditii de Sfanta Maria